Har du några frågor eller behöver hjälp att hitta i vårt utbud? Här får du snabba svar!

 

Sök skola / utbildning

Fritextsök

Sök via karta

mapsearch

Studera i Polen på Medical University of Lodz

Lodz, Polen

Prestigefullt Låga priser
Godkänd examen i EU Många internationella studenter

 

Łódź Medicinska Universitet (MUL) är ett av Polens största medicinska universitet med mer än 8900 studenter som håller på att plugga medicin i Polen samt sjukvård. Universitetet ligger i staden Łódź och har bedrivit medicinsk utbildning sedan 1950-talet. Sedan 2003 håller de medicinsk utbildning på engelska för internationella studenter från hela världen och har många studenter som just vill studera till läkare, i Polen. Idag läser ca 400 utländska studenter på den engelska avdelningen för medicinstudier i Polen, en medicinutbildning utomlands. MUL anses vara ett av de absolut bästa universiteten i Polen, och har inte startat sina internationella program på engelska förrän på senare år då de redan haft fulla platser med sina polska studenter.

Universitetet håller hög internationell klass och dess medicinska fakultet, där den engelska avdelningen ingår, har fått prestigefulla pris för sin akademiska standard och sitt studentomhändertagande framför andra medicinutbildningar utomlands. Universitetet anses också vara en av Polens ledande forskningscenter inom medicinutbildningar i Polen med över 300 pågående forskningsprojekt. Tack vare vår goda erfarenhet av att hjälpa svenska studenter att läsa medicin utomlands har vi förmånen att vara Lodz Medicinska Universitets enda representant i Sverige, där du kan läsa medicin i Polen.

Polen är sedan 2004 medlem i EU vilket bla gjort att de flesta av universitetets utbildningar, däribland det engelska medicinprogrammet, är godkända för arbete i alla EU:s länder. En examen på Lodz Medicinska Universitet ger dig alltså rätt och möjlighet att arbeta i Sverige efter din utbildning. Att plugga medicin utomlands, som att studera medicin i Polen, har blivit populärt bland svenska studenter. Om man är intresserad av att utbilda sig till läkare i Polen är Łódź Medicinska Universitet ett av de bästa alternativen. Det finns flera anledningar till det bla; universitetets goda rykte och standard, universitetets lägre priser jämfört med medicinuniversiteten i Warszawa, Kraków, Gdańsk mfl samt även staden Łódź och dess goda reseförbindelser med Sverige (då Łódź ligger nära Warszawa).

Łódź

Staden Łódź är Polens tredje största stad med ca 775 000 invånare och ligger ca 11 mil sydväst om Warsawa. Łódź blev en av Polens första industrialiserade städer. De senaste decennierna har staden satsat på att bli en av Polens ledande utbildningsstäder genom utbyggnad av sitt universitet. Vid sidan av denna utveckling är staden känd för dess teater- och musikliv. Längs stadens sju kilometer långa huvudgata finns också allt man kan förvänta sig av en modern storstad såsom affärer, restauranger, kaféer, nattliv, hotell, banker och företag.
Läs mer om Łódź

Fritid

Som en av de största universiteten i Polen finns många mötesplatser och arrangemang för studenter. Universitetet har fler olika studentföreningar som ordnar studentaktiviteter inom tex kultur och idrott. För de medicinstuderande finns också en egen studentförening. Du har alltså många möjligheter att träffa andra studenter och ha en rolig studieperiod.

Skolfakta

 • Minimiålder: 18 år
 • Språkkrav: Antagningstest
 • Terminsystem: Semester
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Fikaautomat
 • Kafeteria
 • Examen
 • Datalabb: Ja
 • Visumkrav: Nej
 • Boende: Residens finns

Studera i Polen på Medical University of Lodz

Lodz, Polen

Läkarprogrammet

Utbildningarna inom medicin är öppna för internationella studenter och all undervisning sker på engelska. Under utbildningen kommer du att läsa polska vilket underlättar under praktiken på sjukhusen. Det kommer alltid att finnas en läkare till hands som kan engelska under de praktiska momenten. År 1-3 varvas teori med praktiska laborationer och från och med år 4 dominerar den praktiska utövningar och du kommer spendera mest tid på sjukhusen. Läkarprogrammet på MUL är på 6 år.

Tandläkarprogrammet

Tandläkarprogrammet på MUL är på 5 år. De två första åren läser du främst grundläggande teoretiska kurser inom bland annat anatomi, medicinsk kemi, biologi, biofysik, fysiologi, histologi och cellbiologi. Under år två startar du även kliniskt förberedande kurser med praktiska inslag inom bland annat farmakologi, patofysiologi, mikrobiologi och medicinsk psykologi. De kliniska kurserna startar under senare delen av ditt fjärde studieår, då du kommer att studera pediatrisk tandvård, endodonti, ortodonti, proteslära, oralkirurgi etc. 

För vem?

MUL vänder sig till dig som söker en medicinutbildning i Polen som håller hög klass, har ett gott rykte och ger mycket för pengarna. Utbildningarna vid MUL ger dig alla fördelar en polsk utbildning innebär, samtidigt som du får ett mycket bättre pris än vid större skolor.

Läkarstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

Studera i Polen på Medical University of Lodz

Lodz, Polen

Campusboende

Universitetet erbjuder bostäder på campus i två korridorer. Speciellt förstaårs- och andraårsstudenter uppmanas att bo i korridoren för att lära känna både Lodz och sina skolkamrater. Korridorerna är avsedda för både polska och internationella elever och har engelsktalande personal på plats.
Majoriteten av undervisningslokalerna för den teoretiska undervisningen ligger på bekvämt avstånd från boendet. Andra universitetsinstitutioner än den medicinska, eller kliniker för dig som går en praktisk kurs, nås enklast med kollektivtrafik. Korridorerna ligger på olika standardnivåer vilket återspeglas i hyran.

Du som föredrar att leva utanför campus kommer att få en förteckning över privata bostadsagenter efter antagning tillsammans med ditt antagningsbrev.

I samband med att du blir antagen, kontaktar du själv skolan för att ansöka om att bo i dessa boenden. Sök så tidigt som möjligt - det blir snabbt fullt!

Dormitory 2 på Rodzeństwa Fibaków 2

Denna korridor består av fyra våningar med ettor och dubbelrum. Boendet är nyligen renoverat och väldigt fräscht. Rummen finns med olika standard (med eller utan kök, bad, dubbel, enkel). Boendet kostar från ca 1100-2300:- per månad. >> Karta

dorm2 1 dorm2 2
dorm2 3 dorm2 4


Dormitory 3 på Mazowiecka 12/16

Denna korridor har ett litet, men ändå välutrustat gym och en samlingslokal. Omgivningen med parkeringsplats runt är bevakade dygnet runt. De flesta av rummen har panoramautsikt över stadens centrum eller dess gröna förorter, och balkong. Varje rum i en 2-singel-rumsenhet är möblerat med sängkläder, ett skrivbord, stolar, hyllor, garderob, kylskåp och en fast telefon för inkommande samtal och rum-till-rum-anslutningar. Gratis internet finns tillgängligt i alla rum. Det finns ett gemensamt badrum och toalett i varje enhet. Det finns ett kök inrett med skåp och ugn (inga redskap) och tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare på varje våning. Boendet kostar från ca 850-2000:- per månad. >> Karta

dorm3 1 dorm3 2
dorm3 3 dorm3 4

Studera i Polen på Medical University of Lodz

Lodz, Polen

Priser gäller för 2017

Kurspriser

 • Läkarprogrammet

 • År 1-2:EUR 10 500
  ca 99 000 SEK/år
 • År 3-6:EUR 11 000
  ca 103 500 SEK/år
 • Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
 • Tandläkarprogrammet

 • År 1-5:EUR 13 000
  ca 122 400 SEK/år
 • Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
 • Tänk på att

 • SEK-priserna baseras på kursen 2017-02-03, och kan komma att ändras tills du påbörjar din utbildning. Notera att CSN kan använda en annan växelkurs vid sina utbetalningar.
 • Engångsavgifter termin 1

 • Ansökningsavgift:EUR 120
  ca 1 100 SEK
 • Administrationsavgift:EUR 200
  ca 1 900 SEK
 • Extra avgift för transferstudenter:EUR 300
  ca 2 800 SEK

Levnadskostnader

 • Kostnad per månad

 • Enkelrum i korridor med kök:
  800-1 500 PLN / ca 1 700-3 300 SEK
 • Lägenhet 1RoK:
  1 500 PLN / ca 3 300 SEK
 • Övriga utgifter (mat, nöjen mm.):
  800-900 PLN / ca 1 700-2 000 SEK

Kursstarter & viktiga datum 2017

 • Ansökan & kursstart

 • Deadline för ansökan: 15 juli
 • Kursstart 2017:4 september (preliminärt datum)
 • Antagningsprov

 • Antagningsprov sker löpande under hela antagningsperioden. Du bokar ditt provtillfälle efter att du blivit godkänd att skriva provet.

 

Räcker mitt studiemedel från CSN?

För att studera utomlands kan du ansöka om flera olika lån samt ett bidrag. För att finansiera kursavgiften finns ett lån som kallas Merkostnadslån för undervisningsavgift samt merkostnadslån för försäkring och flygbiljett. Utbetalning för kursavgiften får du en gång per termin och resterande lån och bidrag betalas ut en gång per månad. Dessa belopp gäller i nuläget (uppdaterat 2017-01-30):


 • Bidrag: 712 kr per vecka
 • Lån för mat, hyra etc: 1 792 kr per vecka
 • Merkostnadslån för utlandsstudier: 560 kr per vecka
 • Lån för kursavgift: 1 433 kr per vecka
 • Samt merkostnadslån för flyg + försäkring

 • Ett läsår är ca 40 veckor långt.

  Låna till kursavgiften

  Du har numera större frihet att portionera ut dina lån för den utbildning du vill gå. Merkostnadslånet för kursavgiften kommer att ligga på totalt 343 920 kronor. Det motsvarar idag 240 veckor och 1 433 kr per vecka du studerar. Du väljer nu själv om du vill låna hela beloppet på en eller flera terminer eller om du hellre sprider ut det under hela din aktiva studietid. Du kan dock aldrig få ut mera studiemedel än vad din utbildning faktiskt kostar. Detta gynnar särskilt dig som vill läsa vid en lite dyrare skola där det är svårt att få lånet för kursavgiften att räcka till.

   


  Levnadskostnader

  Det är aldrig lätt att säga hur mycket pengar du kommer behöva för att bo, äta, och ha lite roligt på fritiden. Vi och skolan har räknat med att du behöver ca 6 500:- per månad för att kunna ha en dräglig tillvaro. Då räknar vi med att du bor i en lägenhet du delar med en eller flera andra personer, och att du inte lägger allt för mycket pengar på t.ex. shopping eller krogbesök - leva som en snål student helt enkelt.

  Studera i Polen på Medical University of Lodz

  Lodz, Polen

  Denna skolsida har för närvarande inga deltagarkommentarer.

  Studera i Polen på Medical University of Lodz

  Lodz, Polen

   

  Vi mejlar gärna ansökningshandlingar till dig tillsammans med info på svenska om hur du går till väga för att ansöka. Fyll i detta formulär, så får du ansökningshandlingar och info inom någon dag.

  Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Medical University of Łódź är du välkommen att anmäla dig till Språkpunktens medicin-webinar som hålls varje torsdag mellan kl 17.00 - 18.00. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinariet lämnar du namn, mailadress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

  Antagningskrav

  Kortfattat: Lättare betygskrav, antagningsprov

  Du skall ha läst biologi, kemi samt matte/fysik och fått "över medel" i betyg, dvs. helst C eller bättre. Naturkunskap godkänns inte som ersättning för biologi och kemi för att bli godkänd att skriva provet.
  Provet består av 4 frågor i två ämnen av kemi, fysik, biologi, eller matematik. Du väljer vilka två ämnen du vill skriva provet i samband med din ansökan.

  Några exempel på frågor:
  Biologi: List the functions of water in an organism. Describe the structure and function of a neuron.
  Kemi: What is organic chemistry? What is the definition of acids?
  Fysik: Does temperature affect the volume of gas, and if so, how? What kind of radiation is commonly used in medicine and for what?
  Matematik: How many different positive integers exist between 106 and 107, the sum of whose digits is equal to 2?
 If the cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, what is the % profit or loss made by the merchant?

  Ansökningsprocess

  1. Skicka in ansökningsdokumenten per email
  2. Bli godkänd för att skriva provet
  3. Skriv antagningsprov via Skype
  4. Skicka in dokument per post för att få ditt antagningsbrev

  Steg 1 - Skicka in ansökan

 • Ansökningsblankett
 • Slutbetyg från gymnasiet på svenska*
 • Slutbetyg från gymnasiet översatt till engelska*
 • Kopia av ditt pass
 • Nytaget passfoto
 • Valfritt: referens eller motivationsbrev
 •  

  Det går bra att skicka dokumenten som scannade kopior till oss på medicin@sprakpunkten.se och skicka in originalen efter att man har fått reda på om man är antagen eller ej. Spara alltså originalen av samtliga dessa dokument.

  * Går du fortfarande i trean på gymnasiet skickar du med ett utdrag på dina nuvarande betyg. Du kompletterar sedan med ditt slutbetyg.

  Steg 2 - Bli godkänd att skriva provet

  Skolan bedömer ansökan och bestämmer om studenten uppfyller kraven och om studenten går igenom första gallringen ombeds han/hon att betala ansökningsavgift 120€. Observera att detta är skolans egna avgift. Språkpunkten tar ingenting extra för att hjälpa dig att ansöka. Efter ansökningsavgiften är betald kan intervjun/antagningsprovet bokas. Vi hjälper dig med bokningen av ditt prov.

  Steg 3 - Antagningsprov

  Intervjun/provet sker över Skype och tar ca. 30 minuter och består av två delar. Du väljer själv vilka två ämnen du vill prövas i av biologi, kemi, matematik, och fysik. Under den första delen kommer läraren från skolan fråga dig allmänt om varför du sökt till skolan, dina tidigare studieprestationer etc. för att kunna bilda sig en uppfattning som din lämplighet som student och motivation att studera på MUL. Du besvarar frågorna muntligt och skriftligt i Skype-chatten. Observera att du behöver en webcam.

  På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

  Steg 4 - Skicka in dokument per post

  Du får besked per mail max 5 dagar efter din intervju/antagningsprov om du är antagen till skolan eller ej. För att få antagningsbeskedet skickat till dig krävs att du skickar in en vidimerad kopia av ditt slutbetyg på svenska med en apostille av en notarius publicus, ett läkarintyg som görs på MUL:s mall, och två passfoton med din signatur på baksidan, tillsammans med övriga dokument som listas under Steg 1. Därefter får du ditt antagningsbesked på posten. Du betalar in admission fee på €200 samt första terminens kursavgift. Skolan kommer att vilja ha en polsk översättning av ditt betyg. Detta kan du ordna när du anlänt till Polen.

  Områdeskarta

  Skolerbjudande

  Välkommen på Webinar!

  Vill du få en ordentlig genomgång av medicinstudier utomlands är du välkommen att anmäla dig till Språkpunktens kostnadsfria medicin-webinar som hålls varje torsdag, 17.00 - 18.00. Läs mer under "Ansökan" om hur du anmäler dig - Välkommen!

  Besök oss: Språkpunkten, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala
  Postadress: Språkpunkten, Box 2097, 750 02 Uppsala

  Öppettider: Måndag - torsdag 08.30 - 17.30
  Fredag: 08.30 - 16.00

  Telefon: 018-55 10 20
  Skype: info_sprakpunkten
  Mejl: info@sprakpunkten.se