Har du några frågor eller behöver hjälp att hitta i vårt utbud? Här får du snabba svar!

 

Sök skola / utbildning

Fritextsök

Sök via karta

mapsearch

Studera medicin på Riga Stradins University

Riga, Lettland

 

Populärt bland skandinaver Mycket bra rykte
Antagning både höst & vår Låga kurspriser

 

Riga Stradins Universitet (RSU) i Lettlands huvudstad Riga erbjuder utbildningar inom många olika ämnesområden men är framför allt inriktade på medicin och sjukvård. Kännetecknande för Riga Stradins Universitet är högklassiga akademiska studieprogram, högutbildade lärare samt att det är ett mycket modernt och dynamiskt universitet. RSU har ett mycket gott rykte i universitetsvärlden. Det är tuffa studier, men det är verkligen en mycket bra investering att plugga medicin i Riga på Riga Stradins University.

Om du är intresserad av att studera medicin utomlands anser vi helt enkelt att RSU i Riga av många olika anledningar är ett av de allra bästa alternativen. Förutom den höga standarden på utbildningarna är det geografiska läget nära Sverige en stor fördel. En annan fördel är den höga lärartätheten - en lärare per 12 elever. Riga är dessutom en mycket trevlig stad där det är billigt att leva, samt enkelt och billigt att ta sig till via flyg och båt. Dessutom uppskattas prisnivåerna på Riga Stradins Universitet av våra studenter. Många finansierar såväl utbildningen som uppehälle med svenskt studiemedel från CSN, det är inte många andra alternativ som håller sådana kostnadsnivåer att det är möjligt.

RSUs internationella utbildningar är medicin- samt tandläkarutbildningar. Du läser hela utbildningen på engelska men det ingår även kurser i lettiska för att klara praktiken på ett bra sätt. Med en examen i medicin från RSU i Riga har du rätt att få jobba i alla EU-länder och även i en hel del andra länder, som tex Indien och ett antal delstater i USA. Cirka 7 100 undergraduate-studenter läser vid universitetet, varav ungefär 25% av dessa är internationella. Av dessa är hela 20% svenskar, så du kommer definitivt inte vara ensam!

För vem?

Utbildningarna på Riga Stradins Universitet passar dig som vill läsa en läkarutbildning eller tandläkarutbildning utomlands med hög klass, men som kanske inte kommit in på motsvarande utbildning i Sverige. Utbildningen är internationellt gångbar och ger dig möjlighet att efter dina avslutade studier arbeta som läkare i Sverige eller välja att arbeta utomlands. Många studenter väljer till exempel att jobba i USA efter avslutad utbildning.

Läs DT's artikel om Linnéa, en av våra nuvarande studenter i Riga som i artikeln berättar mer om sin motivation till att studera till läkare utomlands.

Open Days på Riga Stradins

RSU välkomnar studenter som är intresserade av att läsa medicin utomlands att besöka dem under deras öppna dagar en gång varje månad. Du får möjlighet att besöka de olika rummen på campus, och få svar på alla dina frågor av de som arbetar på universitetets internationella avdelning. Självklart får du även chansen att träffa studenter och känna på lite hur det är att studera utomlands! Under dagen får du också följa med på en rundtur i Riga.

Datum för RSU:s Open Days under 2017:

 • 28 april
 • 26 maj
 • 30 juni
 • 25 augusti
 • 29 september
 • 27 oktober
 • 24 november
 • >>Anmäl dig här redan idag!

  Riga

  Riga är en stad på framväxt som ständigt utvecklas. Framför allt är Riga känt för fantastisk arkitektur och vackra byggnader, delar av staden har av UNESCO klassats som världsarv. Dessutom är Riga en stad med många trevliga caféer, restauranger och ett livligt nattliv vilket gör den till en utmärkt studentstad. I Riga hålls årliga events som modefestival, regatta och olika typer av festivaler vilket gör att staden erbjuder en mängd aktiviteter för sina invånare. Läs mer om Riga >>

  Fritid

  Riga Stradins University erbjuder ett antal aktiviteter för sina studenter, det finns ett stort antal studentföreningar och klubbar på campus som studenterna kan delta i. Universitetet har bland annat olika sportmöjligheter som basket, gym, cheerleading, tennis, pingis, gymnastik med mera. Du kan även passa på att göra weekendresor under helgerna, eller njuta av den vackra staden Riga.

  Läs också Linas och Tereses bloggar om livet på Riga Stradins, du hittar den bland våra studentbloggar. Både Terese och Lina sökte med oss till Riga Stradins, och skriver nu om sina nya studentliv i Lettland!

  Skolfakta

  • Minimiålder: 18 år
  • Kurslitteratur: ~25EUR/mån
  • Terminsystem: Semester
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Rullstolsanpassat
  • Air Condition
  • Fikaautomat
  • Kafeteria
  • Examen
  • Datalabb: Ja

  Studera medicin på Riga Stradins University

  Riga, Lettland

  Riga Stradins Universitet erbjuder läkarutbildning och tandläkarutbildning med engelska som undervisningsspråk. Båda utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN.

  Du kan också läsa till sjuksköterska, fysioterapeut, och apotekare vid RSU. Kontakta oss om du vill ha mer information om dessa program!

  Läkarprogrammet

  6 år / 360 ECTS

  Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Undervisningen är indelad i tre olika block där studenterna först läser teoretiska ämnen, sedan förberedande sjukdomslära inför praktiken och den tredje delen är den kliniska delen det vill säga att studenterna får praktisera på sjukhus. Jämfört med studier på många andra medicinuniversitet innehåller studierna på RSU mer praktiska element. Under studietiden praktiserar studenterna inom allmänsjukvård, invärtes sjukdomar, operation och gynekologi etc på de största och viktigaste sjukhusen i Lettland. I början av år 3 har du även möjlighet att välja praktik inom pediatrik - barnhälsovård. Start sker i september och februari varje år.

  Tandläkarprogrammet

  5 år / 300 ECTS

  Utbildningen till tandläkare vid Riga Stradins Universitet är på 5 år och motsvarar 300 ECTS. All undervisning sker på engelska och både internationella och lettiska studenter deltar i klasserna. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en Doctor of Dental Surgery (DS). Studenterna som läser till tandläkare får både läsa generella medicinska ämnen samt specialämnen inom medicinsk tandvård. Efter avslutad utbildning kan studenten arbeta som tandläkare. Start sker i september och februari varje år.

  Hur funkar det?

  Läkar- och tandläkarstudier utomlands inom EU

  Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land eftersom det finns särskilda yrkesdirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare och tandläkare utan att ställa krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

  För att få arbeta som läkare och tandläkare efter avslutat dina läkarstudier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

  Studera medicin på Riga Stradins University

  Riga, Lettland

  Den första tiden: Student hostel

  Många studenter väljer att bo i studenthostel till en början och väljer sedan efter år två att söka egen lägenhet. Exempel på populära hostels är Posh Backpackers, Riga Style Hostel, Naughty Squirrel mm.. Skolan samarbetar inte med dessa hostels, men de har fått återkommande positiva omdömen från skolans studenter. Du kommer enkelt i kontakt med ovanstående och många andra genom www.hostels.com.

  Notera att bilderna nedan endast är exempel på hur det kan se ut.

  hostelrsu 1 pum dorm2

  Långsiktigt: Hyra lägenhet

  Det är både billigare och kanske trevligare att hyra en lägenhet för dig som skall stanna i Riga en längre tid. Riga är en studentstad, men bostadsmarknaden är mycket mer förlåtande än den i Sverige och nykomna svenskar brukar inte ha några större problem att hitta en lägenhet.

  Många väljer att skaffa en rumskompis, vilket gör att kostnaderna blir ännu lägre. En "vanlig" lägenhet på ett rum & kök kostar ca 250-500 euro i månaden. I Lettland är det dock inte själva hyran som kan trissa upp månadskostnaderna, utan el & andra förnödenheter; el- och vattenräkningen kan ofta komma upp i runt 200-300 euro per månad, speciellt under vinterhalvåret.

  RSU rekommenderar att vända sig till en agent för att hitta boende. Det finns flera alternativ i Riga, bland annat Balsts, Latio, eller Arco Real Estate. Generellt kostar det som ungefär en månadshyra att få hjälp av en agent, men i gengäld kan du vara säker på vad du får, och riskerar inte att bli lurad.

  Notera att bilderna nedan endast är exempel på hur det kan se ut.

  pum dorm3 pum dorm2

  Studera medicin på Riga Stradins University

  Riga, Lettland

  Priser & Datum gäller för 2017 och 2018

  Kurspriser

  • Läkarprogrammet

  • År 1:12 000 EUR
   ca 114 000 SEK
  • År 2:12 000 EUR
   ca 114 000 SEK
  • År 3:12 000 EUR
   ca 114 000 SEK
  • År 4:12 000 EUR
   ca 114 000 SEK
  • År 5:12 000 EUR
   ca 114 000 SEK
  • År 6:12 000 EUR
   ca 114 000 SEK
  • Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
  • Tandläkarprogrammet

  • År 1:14 000 EUR
   ca 133 000 SEK
  • År 2:14 000 EUR
   ca 133 000 SEK
  • År 3:15 000 EUR
   ca 142 000 SEK
  • År 4:15 000 EUR
   ca 142 000 SEK
  • År 5:15 000 EUR
   ca 142 000 SEK
  •  
  •  
  • Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
  • Tänk på att

  • SEK-priserna baseras på kursen 2017-01-25, och kan komma att ändras tills du påbörjar din utbildning. Notera att CSN kan använda en annan växelkurs vid sina utbetalningar.
  • Engångskostnader termin 1

  • Ansökningsavgift:100 EUR
   ca 950 SEK
  • Registration Administration fee:1 500 EUR
   ca 14 200 SEK
  • Bond money:75 EUR
   ca 750 SEK

  Levnadskostnader

  • Kostnad per månad

  • Boende inkl. utilities:ca 3 000 SEK
  • Mat & övriga kostnader:ca 3 500 SEK
  • Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar.

  Kursstarter & viktiga datum

  • Läkarprogrammet

  • Ansökningsperioder 
  • HT-antagning: 1/4-30/6*
  • VT-antagning: 1/9-30/11*
  • Terminsstarter:september, februari
  • *För icke-EU/EEA medborgare gäller en tidigare ansökningsdeadline: 1/4-1/6 & 1/9-15/10.
  • CSN-studenter

  • Det är löpande antagning till RSU, därför är det ofta klokt att skicka in ansökan så tidigt man kan. Har du inte möjlighet till detta, rekommenderar vi att skickar du in ansökan till oss minst en månad före sista ansökningsdatum för att hinna få studiemedel utbetalat innan kursavgiften skall betalas.
  • Porto

  • Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL till RSU. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. Språkpunkten fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökning. 

   

  Räcker mitt studiemedel från CSN?

  De belopp som du kan ansöka för hos CSN är som följer (uppdaterad 2016-12-15):

   

 • Bidrag: 712 kr per vecka
 • Lån för mat, hyra etc: 1 792 kr per vecka
 • Merkostnadslån för utlandsstudier: 560 kr per vecka
 • Lån för kursavgift: 1 433 kr per vecka
 • Samt merkostnadslån för flyg + försäkring

 • Låna till kursavgiften

  När de nya reglerna träder i kraft kommer du själv få större frihet att portionera ut dina lån för den utbildning du vill gå. Merkostnadslånet för kursavgiften kommer att ligga på totalt 343 920 kronor. Det motsvarar idag 240 veckor och 1 433 kr per vecka du studerar. Du väljer nu själv om du vill låna hela beloppet på en eller flera terminer eller om du hellre sprider ut det under hela din aktiva studietid. Du kan dock aldrig få ut mera studiemedel än vad din utbildning faktiskt kostar. I Riga klarar man sig relativt bra på sitt studiemedel (undantaget tandläkarprogrammet). Du får dock vara beredd att ta ett sommarjobb för extra inkomster.


  Levnadskostnader i Lettland

  Det är svårt för oss att veta exakt hur mycket pengar som går åt när du väl betalat av kursavgiften. Det beror mycket på hur du väljer att bo, om du går eller åker buss till skolan, om du äter mycket ute eller köper mat och lagar själv. Det beror också mycket på hur valutan står sig mot den svenska kronan. Vi brukar utgå mycket från de belopp som CSN tidigare satte som standard för varje land. I Lettland klarar man sig generellt bra på ca 6 500- 7 500 kr per månad för att täcka de fasta kostnader du kommer ha på plats.

  Studera medicin på Riga Stradins University

  Riga, Lettland

  Marcus 23 år, Läkarprogrammet

  Orientation var bra, skönt att få lära känna sina gruppkamrater lite innan pluggandet sätter igång på riktigt! Jag hade lite tur och hamnade i en grupp med 3 andra svenskar, det måste jag säga att man uppskattar, att kunna diskutera vissa saker på det egna språket känns verkligen viktigt ibland!

  Universitetet var för mig över förväntan, man blir väldigt väl mottagen och får tydligt förklarat vad det ställs för krav och vad vi kan ställa för motkrav. Men nu är det igång på riktigt, känns jättekul att vara igång samtidigt som det stundtals är lite småstressigt med pluggandet! Riga som stad var inte alls som jag tänkt mig, när jag tänkte mig Riga så hade jag bara en bild av "sovjetiska" betonghus, dimma och tråkigt väder.. det har visat sig att det inte riktigt stämde..

  Riga är som vilken annan storstad som helst fast i en hanterbar storlek! Har man lite tid och vädret tillåter så kan man faktiskt gå runt till de flesta ställen!

  Jenny 21 år, Läkarprogrammet

  Jag rekommenderar verkligen Språkpunkten som agentur för framtida utbildningar. Personalen är pålästa och kunniga. De finns där och löser våra frågor och funderingar i alla lägen. Min väg och funderingar kring att flytta till ett annat land för att studera har underlättats väldigt mycket tack vare Språkpunkten!

  Studera medicin på Riga Stradins University

  Riga, Lettland

   

   

  Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Riga Stradins University är du välkommen att anmäla dig till Språkpunktens medicin-webinar som hålls varje torsdag mellan kl 17.00 - 18.00. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinariet lämnar du namn, mailadress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

  Antagningskrav

  Kortfattat: Betyg, referenser, motivationsbrev

  För att söka måste du ha läst minst två kurser i kemi, biologi, engelska och matte eller fysik. Du kan ha läst naturkunskap istället för kemi och biologi men då med högre betyg. Dina övriga betyg spelar egentligen ingen roll, även om det så klart inte är bra att ha underkända betyg. Din meritpoäng eller betygssnitt spelar ingen roll alls, det är betygen i naturämnena och engelska som är viktiga.

  Minimikrav Biologi Kemi Engelska
  Läkarutbildning Minst C Minst C Minst C
  Tandläkarutbildning Minst D Minst D Minst D

   

  Varje termin har vi någon student som blir antagen med lägre betyg i ett ämne än kraven här ovan. Så det är inte omöjligt och har ett lägre betyg, bara gansa osannolikt. Om du har underkänt i någon av dessa avslås din ansökan. Tidigare har RSU krävt vissa betyg även i fysik och matte men det gör de inte längre. 

  Krav i engelska

  RSU kollar bara den högsta kursen i varje ämne och du behöver ha minst C. Har du bra betyg i engelska 6 men lägre än C i engelska 7 så är det tyvärr bara betyget i 7:an de kollar på. Och omvänt kan du har E i engelska 5 och C i engelska 6 så är det bra. Om du inte har tillräckligt bra betyg i engelska kan du göra ett kompletterande engelsktest, t.ex. IELTS, TOEFL, eller Cambridge. Du kan läsa mer om dem på vår sida om examenskurser. Du behöver då ha följande betyg eller bättre:

  - C/VG eller bättre i engelska 5&6/A&B
  - TOEFL PBT 550 eller mer
  - TOEFL iBT 80 eller mer
  - IELTS 6.0 eller mer
  - Cambridgeexamen FCE eller CAE betyg "C"
  - Cambridgeexamen CPE med betyg "B"

  Riga Stradins University tittar inte bara går på dina betyg - de tittar också på referenser från t.ex. lärare eller chefer, samt ett motivationsbrev som du själv skriver. Därför är det bra att lägga tid på att de blir bra och representativa. Det spelar också roll när på ansökningsperioden du söker. Då det är löpande antagning till RSU så kan kraven höjas rejält när det närmar sig slutet av perioden, då det helt enkelt finns färre platser kvar.

  Ansökningsprocess

  1. Skicka in blankett
  2. Skicka in övriga dokument
  3. Antagningsbesked inom 2 mån!

  Det är en hel del dokument som skall in, och Språkpunkten finns med dig i varje steg ända från början till slut. För att få ansökningshandlingar kan du antingen klicka på länken ovan, maila till medicin@sprakpunkten.se, eller ringa 018 - 55 10 20. För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du först i ansökningsblanketten och skickar in till oss. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande, och får vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra därnäst. Du får en personlig kontakt hos oss som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

  Områdeskarta

  Besök oss: Språkpunkten, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala
  Postadress: Språkpunkten, Box 2097, 750 02 Uppsala

  Öppettider: Måndag - torsdag 08.30 - 17.30
  Fredag: 08.30 - 16.00

  Telefon: 018-55 10 20
  Skype: info_sprakpunkten
  Mejl: info@sprakpunkten.se