Har du några frågor eller behöver hjälp att hitta i vårt utbud? Här får du snabba svar!

 

Sök skola / utbildning

Fritextsök

Aktuellt

Välkommen till Sveriges vassaste mässa om utlandsstudier! Lördag 27...
Hej på er! Den 24/11 bytte Språkpunkten namn till...
Boka-tidigt-rabatt på språkresa till Cannes eller Antibes! Skynda fynda! Om...
Nu under sommaren har vi på Språkpunkten ändrade...
Glad Midsommar önskar vi på Språkpunkten, hoppas ni...
Språkpunkten håller stängt på nationaldagen den 6/6. Dagen...

Vanliga frågor & svar

FAQ

Välkommen till Språkpunktens FAQ!

Det finns en hel del att tänka på i samband med att man planerar att plugga utomlands. Vi på Språkpunkten får dagligen mängder av frågor om studier utomlands. Här kan du få svar på några av de absolut vanligaste. Om du inte skulle hitta svaret på din fråga här, eller vill ha mer information, tveka inte att höra av dig till oss!

Telefon: 018 - 55 10 20
Mail: info@sprakpunkten.se

 

Klicka på en av frågorna nedan för att komma till svaret:

Allmänna frågor

 • Är anmälan bindande?
 • Vad ska jag skicka till CSN om jag vill söka studiemedel?
 • Får jag ett diplom eller intyg efter avslutad kurs?
 • Hur betalar jag?
 • Vad händer om jag blir sjuk och måste avbryta?
 • Hur kommer jag i kontakt med er?
 • Vart vänder jag mig med problem om mitt boende?
 • Språkresor

 • När är sista anmälningsdagen?
 • När startar era språkkurser?
 • Är det bara svenskar på era språkresor?
 • Måste man ha läst språket tidigare?
 • Kan jag söka studiemedel för en språkresa?
 • Hur mycket lär man sig på en terminskurs?
 • Hur vet jag vilken nivå jag är på och vilken grupp jag ska börja i?
 • Vad är språkblanketten (eller blankett 5509 - 5513)?
 • Kan Språkpunkten hjälpa till med bostad?
 • College & Universitet

 • Hur gör jag för att ansöka till college och universitet utomlands?
 • Vilka förkunskaper krävs för att kunna läsa på College och Universitet utomlands?
 • Vilken engelskanivå behöver jag?
 • Är utbildningarna CSN-berättigade?
 • Vilka ämnen kan jag läsa?
 • Vad innebär till exempel Study Abroad, Associates Degree och Bachelors Degree?
 • Hur lång tid tar det innan jag har svar på min ansökan?
 • Hur gör jag med boende?
 • Kostar det något att boka en utbildning via Språkpunkten?
 • Hur gör jag med visum?
 •  

   

   

  Allmänna frågor

  Är anmälan till en språkkurs bindande?

  Ja, till en språkresa är anmälan är bindande oavsett om man har betalat in anmälningsavgiften eller inte. Det går inte att preliminärboka sig. För college & universitetstudier kan andra regler gälla. Läs mera på sidan om bokningsvillkor för college & universitet.
  Tillbaka till toppen

  Vad ska jag skicka till CSN om jag vill söka studiemedel?

  Först och främst behöver du fylla i en ansökan om studiemedel som du gör elektroniskt via CSN.se. Du behöver också skicka in dina slutbetyg från gymnasiet eller intyg om klarade poäng från tidigare studier med studiemedel. För språkresor vill CSN också ha en så kallad Språkblankett från skolan där du skall läsa (läs mer om denna längre ner). Språkblanketten skickas till oss på Språkpunkten direkt från skolan i samband med din anmälan. Vi skickar den sedan vidare åt dig! För studier på college och universitet krävs att du skickar med ett antagningsbevis "acceptance letter" som du får av oss när du blivit antagen till utbildningen.
  Tillbaka till toppen

  Får jag ett diplom eller intyg efter avslutad språkkurs?

  Ja. Efter avslutad språkkurs får du alltid ett diplom/intyg på att du klarat av dina studier. Tvingas du avbryta kursen i förtid så se till att du får ett intyg på de veckor du faktiskt studerat. Se till att spara ditt diplom eller intyg då CSN behöver det för att kunna betala ut vidare studiemedel till dig i framtiden.
  Tillbaka till toppen

  Hur betalar jag?

  För språkresor betalar du till Språkpunktens bankgiro 5982 - 1132. Inom 7 dagar från det att du bokat språkkursen skall du betala in ett förskott på 1 000 kronor. Resterande summa skall vara oss tillhanda senast 21-35 dagar innan kursstart beroende på om du ansöker om studiemedel eller inte. Ska du läsa vid college eller universitet gäller andra regler. Har du avgifter som ska betalas för din collegeansökan gäller samma bankgironummer.
  Tillbaka till toppen

  Vad händer om jag blir sjuk och måste avbryta?

  I regel betalar skolorna sällan tillbaka något för avbrutna studier - vare sig för kurs eller eventuellt boende. Se därför till att ha ett bra försäkringsskydd innan du åker. I samband med att du bokar kursen/programmet hos oss informerar vi om en studerandeförsäkring som är särskilt anpassad för dig som studerar utomlands.
  Tillbaka till toppen

  Hur kommer jag i kontakt med er?

  När du anmäler dig till en språkresa eller collegeutbildning hos oss så får du automatiskt en personlig kontaktperson du kan ringa eller mejla. Vi försöker också finnas uppkopplade på Skype under kontorstid om du inte har möjlighet att ringa oss.
  Tillbaka till toppen

  Vart vänder jag mig med problem om mitt boende?

  Om du bokat boende via skolan så det i första hand just skolan du bör vända dig till. De flesta skolor har en person som är direkt ansvarig för just boende. Ta upp problemet så fort som det uppstår så skolan får en chans att rätta till det som är fel. Kontakta annars oss så hjälper vi dig vidare! Har du bokat boende privat måste du kontakta din hyresvärd eller kontaktperson.
  Tillbaka till toppen

   

   

   

  Språkresor

  När är sista anmälningsdagen?

  Det finns inget sista anmälningsdatumdatum på våra språkresor utan vi tar emot bokningar tills det är fullt eller språkkursen börjar. Under lågsäsongen blir det inte alltid fullbokat. Lägenheter och studenthem är det som oftast blir fullt. Vi rekommenderar dock att du anmäler dig 3-5 månader innan kursstarten för att ha god tid på dig. En del bokar över ett år i förväg och andra bokar en vecka i förväg. Alla är lika välkomna!

  Tillbaka till toppen

  När startar era språkkurser?

  En del språkkurser startar varje måndag året runt om man har förkunskaper i språket och andra har fasta terminsdatum. Det beror på vilken skola du väljer. Kolla varje skola för exakta datum.
  Tillbaka till toppen

  Är det bara svenskar på era språkresor?

  Nej, skolorna är internationella och tar in kursdeltagare från hela världen. Prata med oss på Språkpunkten om du vill veta ungefär hur många svenskar det är på vissa skolor.
  Tillbaka till toppen

  Måste man ha läst språket tidigare?

  Nej, det finns språkkurser för alla nivåer även för nybörjare. En del kan tycka att det är lite jobbigt att vara total nybörjare eftersom lärarna bara pratar det språk man ska studera. Vi rekommenderar därför våra nybörjare att låna en språkkurs på biblioteket och skaffa sig lite förkunskaper innan språkkursen startar. På vissa japanska och ryska språkskolor kan det vara krav på vissa förkunskaper innan kursstart.
  Tillbaka till toppen

  Kan jag söka studiemedel för en språkresa?

  Ja! Kolla vår sida om studiemedel från CSN om du vill veta du veta mer.
  Tillbaka till toppen

  Hur mycket lär man sig på en terminskurs?

  Det är svårt att svara på, det är väldigt individuellt. Men, många av våra studenter som läst våra kurser tycker att en termin, c:a 13-20 veckor, ger minst lika mycket som 3 års gymnasiestudier!
  Tillbaka till toppen

  Hur vet jag vilken nivå jag är på och vilken grupp jag ska börja i?

  På alla språkskolor kommer du få göra ett förberedande språktest. Efter testet kommer du bli placerad i en grupp som motsvarar dina kunskaper. Skolans lärare är väldigt kunniga och erfarna och vet på vilken nivå och grupp du passar i. Skulle du mot förmodan känna att tempot eller svårighetsgraden inte passar dig är det sällan problem att byta till en annan grupp.
  Tillbaka till toppen

  Vad är språkblanketten (eller blankett 5509 W)?

  Det är intyget som skolorna måste skriva på för att CSN ska godkänna din ansökan om studiemedel.  Vi ser till att våra studenter får en sådan från skolan i samband med bokning.
  Tillbaka till toppen

  Kan Språkpunkten hjälpa till med bostad?

  De flesta skolor förmedlar boende till dig som student. Skolorna har olika alternativ, men värdfamilj eller delad lägenhet med andra studenter är de vanligaste och mest populära boendeformerna.
  Tillbaka till toppen

   

   

   

  College & Universitet

  Hur gör jag för att ansöka till college och universitet utomlands?

  Antingen kan du ringa Språkpunkten på 018-55 10 20 eller fylla i ett ansökningsformulär på vår hemsida. Vi brukar rekommendera studenter att ansöka cirka 4 månader innan kursstart för att garantera en plats på kursen och hinna ordna alla handlingar innan avresa. Det du behöver skicka in i samband med ansökan varierar från skola till skola, men de vanligaste handlingarna vi behöver är:

  • Gymnasiebetyg översatt till engelska, detta hjälper din gymnasieskola till med kostnadsfritt.
  • 2 stycken passfoton
  • En fotokopia av ditt pass
  • Skolans ansökningsformulär, detta tillhandahåller Språkpunkten.


  Tillbaka till toppen

  Vilka förkunskaper krävs för att kunna läsa på College och Universitet utomlands?

  För de allra flesta skolor och utbildningar är det tillräckligt att studenten har ett fullständigt gymnasiebetyg, det gäller alltså att ha grundläggande högskolebehörighet. Dessutom vill skolan att studenten ska ha läst engelska på gymnasiet och ha godkända betyg i detta ämne om undervisningen sker på engelska. I övrigt behövs inga speciella förkunskaper för att börja läsa på college eller universitet utomlands. Fråga oss gärna om vilka kurser som kan vara lämpliga att välja beroende på din nivå.
  Tillbaka till toppen

  Vilken engelsknivå behöver jag?

  I de allra flesta fall räcker det att studenten läst engelska A och engelska B på gymnasiet. Vissa skolor vill även att studenten ska ha genomfört ett TOEFL eller IELTS-test för att visa upp en hög engelsknivå, alternativt skolans egna språktest som finns för ett flertal skolor. Vi kommer att ge dig all information om förkunskaper som du behöver. Om du vill ha hjälp att ordna ett TOEFL eller IELTS-test, kontakta gärna oss på Språkpunkten så hjälper vi till!
  Tillbaka till toppen

  Är utbildningarna CSN-berättigade?

  De flesta av de utbildningar på College & Universitet som Språkpunkten erbjuder är CSN-berättigade och det går bra att låna både till uppehälle och kursavgift. Det som ska sändas in till CSN är ansökan om studiemedel, dina slutbetyg från gymnasiet eller intyg om klarade poäng för tidigare studier med studiemedel och en blankett som skolan fyller i. Språkpunkten skickar in alla handlingar från skolan som CSN behöver för att kunna godkänna din ansökan. På vissa av utbildningarna täcker CSN inte hela kursavgiften, då kan studenten antingen lägga till mellanskillnaden själv eller söka stipendier för att täcka kursavgiften.
  Tillbaka till toppen

  Vilka ämnen kan jag läsa?

  Du kan läsa en mängd av olika ämnen på de skolor vi samarbetar med, allt från ekonomi och marknadsföring till mode och wellness. Se gärna skolsidorna för kursfakta eller kontakta oss för mer information. Det som är viktigt att tänka på när du läser i USA är att kurserna du läser ska kunna överföras till en Bachelors Degree om du vill ha studiemedel från CSN. Denna information brukar framgå tydligt på kursinformationen, fråga oss gärna om du vill veta mer om studier i USA.
  Tillbaka till toppen

  Vad innebär till exempel Study Abroad, Associates Degree och Bachelors Degree?

  Study Abroad innebär att studenten väljer att läsa en eller två terminer på ett universitet utomlands. Detta alternativ passar dig som vill prova på att läsa utomlands men inte vill läsa en hel utbildning eller dig som läser på universitet i Sverige idag och vill ha en utbytestermin. Ibland går det även att tillgodoräkna denna termin i din ordinarie examen. En Study Abroad-termin passar även dig som läst en kortare utbildning och vill toppa upp den genom att fördjupa dig inom vissa ämnen.

  Associates Degree (AA) är en tvåårig examen som ofta ligger till grund för en Bachelors Degree. Denna typ av examen ges på de flesta Community Colleges i USA. När du har läst en Associates Degree på de skolor Språkpunkten samarbetar med har du en transfer garanti, vilket innebär att du automatisk är garanterad en plats på ett universitet i USA där du kan läsa vidare till en högre nivå om du så önskar.

  Bachelors Degree (BA) är motsvarande en svensk kandidatexamen och kan läsas på 2-4 år. I denna examen har du ett huvudämne och flera underämnen, du kan välja att läsa ett färdigt program eller att sätta ihop ett kurspaket på egen hand. Till exempel kan du välja att ha ekonomi som huvudämne och marknadsföring och juridik som inriktningar.

  Diploma kan studeras framför allt i Storbritannien och Australien. I denna typ av utbildning har skolan satt samman ett komplett kursprogram, ofta på mellan 20-40 veckor. Dessa utbildningar är ofta mer praktiskt inriktade och i vissa av dessa utbildningar ingår praktik. Läser du en Diplomautbildning är du ofta redo att börja jobba direkt efter din utbildning.
  Tillbaka till toppen

  Hur lång tid tar det innan jag har svar på min ansökan?

  Förutsatt att Språkpunkten får in alla nödvändiga handlingar från studenten tar det cirka 2 veckor innan studenten får ett antagningbevis från skolan. Det går ofta snabbt att få ett besked från skolan.
  Tillbaka till toppen

  Hur gör jag med boende?

  Många skolor erbjuder alternativ för studentboende. I vissa fall finns boende på campus, medan man i andra fall söker lägenhet i stan. Vi informerar gärna om de olika alternativen och kommer med tips och råd inför flytten.
  Tillbaka till toppen

  Kostar det något att boka en utbildning via Språkpunkten?

  Nej, du betalar alltid samma pris som om du bokat skolan själv. Om du bokar via Språkpunkten får du kostnadsfritt hjälp med ansökan, information, visum, CSN-handlingar och du får även en personlig kontakt på Språkpunkten som hjälper dig med din ansökan! Det enda du behöver ordna är att fylla i ansökningshandlingarna och se till att översätta sina gymnasiebetyg till engelska. Detta kan din gymnasieskola hjälpa dig med kostnadsfritt.
  Tillbaka till toppen

  Hur gör jag med visum?

  De länder du behöver ordna studentvisum i är USA, Australien och Kanada. I Europa behöver du inget studentvisum för att plugga utomlands. Vi på Språkpunkten hjälper dig med all väsentlig visuminformation i god tid innan avresa.
  Tillbaka till toppen  Tillbaka till toppen

  Besök oss: Språkpunkten, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala
  Postadress: Språkpunkten, Box 2097, 750 02 Uppsala

  Öppettider: Måndag - torsdag 08.30 - 17.30
  Fredag: 08.30 - 16.00

  Telefon: 018-55 10 20
  Skype: info_sprakpunkten
  Mejl: info@sprakpunkten.se